Betternet

the Belgian Safer Internet Center

A small boy watching an tablet

Over ons

Betternet werkt aan een beter internet voor alle kinderen in België via initiatieven rond mediageletterdheid voor professionals, een hulplijn voor alle vragen en problemen rond online veiligheid en een burgerlijk meldpunt voor seksuele misbruikbeelden.

Het project is een samenwerking tussen Child Focus, Média Animation, Mediawijs en de Conseil supérieur de l’éducation aux médias.

We provide resources on

 New technologies 

We ontwikkelen sinds 2015 samen activiteiten om professionals die werken met kinderen en jongeren te informeren en te sensibiliseren.

Onze tools en leermiddelen gaan over actuele kwesties gelinkt aan mediawijsheid en online veiligheid en we volgen de nieuwste digitale ontwikkelingen op de voet.

Learn more

Onze visie

Het internet biedt tal van mogelijkheden. Het is voor jong en oud een plek voor vrije tijd, informatie, creativiteit, ontdekkingen, leerkansen, werk, persoonlijke en interpersoonlijke groei. Maar net als in de offline wereld brengen digitale ruimtes risico's met zich mee, vooral voor wie kwetsbaar en digitale ongeletter is.

Als kinderen de online wereld betreden, is het belangrijk dat ze de juiste reflexen en kennis onder de knie hebben.

Wij zijn ervan overtuigd dat we een grotere impact op de samenleving als geheel kunnen hebben door via onze tools en vormingen aan de slag te gaan met professionals die op hun beurt met de kinderen werken.

Daarom zijn de meeste van onze initiatieven bestemd voor professionals die er zo mee voor zorgen dat kinderen optimaal van de digitale wereld kunnen genieten.

Statistieken
0
professionals opgeleid elk jaar
0
Safer Internet Days samen gevierd
0
kinderen namen deel aan onze activiteiten

Partners

Child Focus is de Belgische Stichting voor Vermiste en Seksueel Uitgebuite Kinderen. Haar missie bestaat uit de strijd tegen en preventie van de verdwijning en seksuele uitbuiting van kinderen. Child Focus beheert de gratis hulplijn 116 000 en het platform www.cybersquad.be voor vragen rond de online veiligheid van kinderen en jongeren. De organisatie beheert bovendien het burgerlijk meldpunt www.misbruikbeelden.be om online vermoedelijke misbruikbeelden van kinderen te melden. Child Focus ontwikkelt ook educatief materiaal en opleidingen voor ouders, leerkrachten en professionals die werken met kinderen en jongeren.


media animation logo

Media Animation is het media-educatiecentrum voor de Belgische Franstalige Gemeenschap, erkend en gesubsidieerd door het Ministerie van Onderwijs en het Ministerie van Cultuur. De organisatie ondersteunt professionals op het gebied van onderwijs, cultuur en maatschappelijk werk. Hiervoor legt Media Animation zich toe op onderzoek, informatieverstrekking, opleiding en educatieve publicaties en media-educatietools.


Mediawijs is het Vlaams Kenniscentrum voor Digitale en Mediawijsheid bij imec vzw en is een initiatief van de Vlaamse Minister van Media. Mediawijs helpt burgers van de Vlaamse gemeenschap in Vlaanderen en Brussel om digitale technologie en media actief, creatief, bewust en kritisch te gebruiken om deel te nemen aan de samenleving. Mediawijs verstrekt informatie, pedagogische hulpmiddelen en opleidingen aan professionals, kinderen, ouders ...


Logo CSEM

Conseil supérieur de l’éducation aux médias (CSEM) is the public authority in charge of the development of media literacy policies in the Federation Wallonia-Brussels. CSEM’s mission is to promote media literacy and to encourage the exchange of information and cooperation between all the actors and organisations concerned by media literacy in the French Community, in particular the different media sectors, compulsory education and continuing education.