E-inclusie.be heeft als doel om onderzoek, goede praktijken en tools te ontsluiten en te verspreiden rond het thema e-inclusie. De site bevat ook een kaart met een overzicht van de openbare computerruimtes in Vlaanderen.
Waarom deze site?
- – Mediawijsheid en digitale geletterdheid zijn voor Mediawijs een middel om het welbevinden van de Vlaamse burgers te verhogen. Centraal voor Mediawijs staat dan ook volgende vraag: hoe kunnen digitale geletterdheid en mediawijsheid ervoor zorgen dat Vlaamse burgers zich kunnen ontwikkelen, zich kunnen verbinden, kunnen participeren en zelfs de maatschappij laten transformeren. Het verwerven van digitale basiscompetenties is hiervoor cruciaal. Digitale basiscompetenties gaan voor Mediawijs zowel over het gebruik als het begrip van media. Zelfs als je een eenvoudige handeling stelt, zoals bijvoorbeeld een Facebookprofiel aanmaakt, is het belangrijk dat je niet enkel knoppenkennis hebt, maar ook een idee hebt hoe media zoals Facebook functioneren.
- – De inhoud van deze site legt een focus op organisaties en praktijken die zich richten op de diverse (kwetsbare) groepen in de samenleving: ouderen die de digitale boot gemist hebben, laaggeletterden, doelgroepen met een laag opleidingsniveau en/of een laag inkomen, mensen met een beperking, … .
Voor kwetsbare groepen kan de insluiting of uitsluiting van digitale media een wereld van verschil maken. Toegang, gebruik en begrip van digitale media kan hen sterken en empoweren of, indien deze niet aanwezig zijn, nog meer uitsluiten van participatie aan de samenleving. Deze doelgroepen hebben vaak specifieke leerbehoeften. In de ontsluiting van de methodieken en projecten focussen we daarom niet enkel op de digitale aspecten, maar ook de pedagogische en inhoudelijke randvoorwaarden om iedereen op zijn niveau en vanuit zijn behoefte mee te nemen in de digitale samenleving.
Wil je graag wat meer weten over het begrip e-inclusie?
Hier bieden we je de nodige achtergrondinformatie:
- – Een schets van de evolutie van het begrip e-inclusie, een beleidshistoriek over het thema en meer informatie over het raamwerk voor een e-inclusief beleid
- * Een e-inclusief beleid: Waarom en Hoe?
- * Evolutie van het begip e-inclusie naar een continuum: Digitale kloof: neen! Digitale uitsluiting: ja!
- * E-Inclusie in Vlaanderen: Waar staan we? Waar moeten we naartoe? Reconstructie van een e-inclusief beleid.
- * White paper e-inclusie in Vlaanderen: een toekomstvisie.
- Achtergrondinformatie Digitale competenties
- * Dossier ‘Het mediawijs competentiemodel’
- * Leerplannen ICT van de Centra voor Basiseducatie
- * Mediaprofielen: www.mediaprofiel.be
- * Digcomp, het kader van digitale sleutelcompetenties van de Europese commissie
- – Relevante Onderzoeksrapporten
- * Het rapport ‘Digitale geletterdheid bij laaggeletterde anderstalige nieuwkomers’ (UAntwerpen).
- * De Vlaamse resultaten van het PIAAC-onderzoek. PIAAC staat voor Programme for the International Assessment of Adult Competencies.
- * De barometer van de Informatiemaatschappij van de FOD Economie
- * Het onderzoek Digimeter van imec. Dit onderzoek houdt sinds 2009 systematisch een vinger aan de pols van de Vlaamse mediagebruikers.
- * Het onderzoek Apestaartjaren in het Buitengewoon onderwijs.
- * Het rapport van ‘Represent’, een onderzoek naar de beeldvorming van jongeren met een migratie-achtergrond in de media.
- * Het onderzoek MUGO: Multimedia een extra kans voor GOK
- * Magazine 5 jaar Mediawijs met een analyse van het mediawijsheidsveld in Vlaanderen.
Heb je zelf weet van een relevant onderzoek over e-inclusie en digitale basiscompetenties?
Geef een seintje aan laure.vanhoecke@imec.be en we nemen dit op in bovenstaande lijst.
Deze website kwam tot stand in samenwerking met de expertengroep E-inclusie: VOCVO, Federatie Centra voor Basiseducatie, Leerpunt Zuid-Oost Vlaanderen, Digitaal.Talent@Gent, antwerpen.be-centrum, stad Antwerpen (dienst Samen Leven), Antwerpse bibliotheken, Vormingplus Antwerpen, Centrum Kauwenberg, Stad Kortrijk, Online Buurten, SPK, BLM Genk, Link in de Kabel, Maks vzw, Informatie Vlaanderen, Cultuurconnect en VUB/SMIT.
De website E-inclusie.be kwam ook tot stand met steun van de Europese Unie.
In de publicaties, events en producten van het B-BICO-project, medegefinancierd door de Europese Unie, wordt slechts de mening van de auteur(s) weergegeven. De Europese Unie is niet aansprakelijk voor het gebruik dat eventueel wordt gemaakt van de informatie in deze publicatie.