Databuzz

De Databuzz is een uniek hypertechnologisch mobiel laboratorium dat leerlingen in het Nederlandstalig onderwijs in Brussel data(-weg-)wijs zal maken in de wondere wereld van data, algoritmes en AI.

Inzetten op datawijsheid in het onderwijs is van cruciaal belang om leerlingen vandaag te helpen ontwikkelen tot de burgers en werknemers van de toekomst. In het huidige onderwijsmodel is een klas-setting hiervoor ontoereikend. Om een zo groot mogelijk aantal leerlingen te bereiken, startte de VUB met een mobiel educatielab, waarmee ze naar de jongeren van 10 tot 18 jaar uit het Nederlandstalig onderwijs in Brussel trekt. Door samen met hun leerkrachten te werken aan concrete dataprojecten en hun eigen digitaal dataproces maakt VUB hen datawijs!

Wat is de Data … Buzz?

Een buzz is een (technologische) nieuwigheid waar veel over wordt gesproken. En onze bus is het zeker waard om er veel over te spreken: het eerste 100% elektrische, mobiele lab dat allerlei nieuwe educatieve technologieën naar scholen brengt om de datawijsheid van leerlingen en leerkrachten te verhogen.

Op de DataBuzz leer je vlot je weg vinden in onze digitale samenleving door …

 • – de vaardigheden om data te verzamelen, te analyseren en te visualiseren te leren kennen;
 • – inzicht te krijgen in de rol, kracht en beperkingen van data, gegevensverwerking, algoritmes en artificiële intelligentie (AI);
 • – je online identiteit te leren beschermen;
 • – je kritisch denken over de voor- en nadelen van de toenemende digitalisering te helpen ontwikkelen.

De brug tussen wetenschap en praktijk!

De DataBuzz verhoogt niet alleen jouw datawijsheid, maar ook die van wie lesgeeft over hoe je daarbij data kunt inzetten. Het Smart Education-team van imec-SMIT-VUB verzamelt met de Databuzz data voor educatief onderzoek naar de onderwijspraktijk bijvoorbeeld over de motivatie van leerlingen en over de manier waarop ze leren. Met die informatie gaan ze na hoe je nieuwe technologie kan inzetten om leerlingen te ondersteunen en te versterken om zelf hun leerproces in handen te nemen.

Een reis door de wereld van data: de DataBuzz-bundels

De DataBuzz komt naar jouw school met een ruim aanbod aan interactieve workshops voor leerlingen vanaf de derde graad lager onderwijs tot en met de derde graad secundair onderwijs. Om daaraan te kunnen deelnemen, hebben leerlingen inzicht nodig in wat data zijn en wat datawijsheid inhoudt. Met de DataBuzzbundels kun jij daaraan werken. De bundels bestaan uit een voorbereidend deel en een afsluitend deel. Het voorbereidend deel neemt ongeveer 10 lesuren in beslag en kun je naar wens uitbreiden. Het afsluitend deel duurt 1 lesuur. Je vindt de DataBuzzbundels hier vanaf zomer 2019.

Kies je bestemming: de DataBuzz-workshops

 • – Terwijl de DataBuzz op bezoek is, kun je ervoor kiezen om de workshops over data en datawijsheid te doorlopen.
 • – Enkele workshops bestaan uit meerdere sessies verspreid over verschillende dagen.
 • – Ze worden begeleid door opgeleide begeleiders.
 • – Omdat jij je klas het beste kent, is jouw aanwezigheid van groot belang om de workshop in goede banen te kunnen leiden.
 • – Bekijk de workshops op www.databuzz.be

De Databuzz praktisch

Databuzz afmetingenWil je de DataBuzz op jouw school op bezoek? Dan is het goed om te weten dat de DataBuzz

 • – gratis op bezoek komt bij Brusselse scholen van het Nedelandstalig onderwijs;
 • – 12,8 meter lang, 2,55 meter breed en 2,91 meter hoog is en een uitschuifbare luifel van 3 meter heeft en tijdens zijn bezoek liefst op het schoolterrein staat;
 • – elke avond terugkeert naar zijn stelplaats om de volgende dag weer helemaal opgeladen op school aan te komen;
 • – 100% elektrisch is en om een volledig te functioneren een aansluiting van 400V (32A) nodig heeft (bij een aansluiting van 230V, zijn niet alle functionaliteiten beschikbaar);
 • – graag wil verbinden met het wifi-netwerk van de school;
 • – kan geboekt worden op www.databuzz.be, waarna ze contact opnemen om praktische afspraken te maken.

Met respect voor data-privacy

We volgen de richtlijnen van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (of de GDPR) nauwkeurig op in het hele onderzoekstraject. We zullen pas gegevens verzamelen nadat de leerlingen of hun ouder(s) hiervoor schriftelijk toestemming hebben gegeven. De verwerking van de data is anoniem en zal niet gebruikt worden buiten het kader van het Smart-Education-programma.

 

imec-SMIT-VUB, de onderzoeksgroep voor Media, Innovatie en Technologie aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) realiseerde de DataBuzz met steun van N-Brussel (op initiatief van collegevoorzitter van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC), Guy Vanhengel) en de hulp van verschillende partners.

SupportAnimation ou formationThemàtiquesAnalyse, fiabilité et critique de l’info, Identité numérique & vie privéeCiblesJeunes & enfantsOrganismeMediawijsLanguenl

Een initiatief van B-BICO, het Belgisch consortium voor een beter internet.